Meclis Tarihine Geçecek Bir Girişim Vatandaşın Talebine Göre Kanun Teklifi

Vatandaş bu merkeze kanun teklifi olarak hazırlanmasını istediği taleplerini iletecek ya da hazırlanan kanun teklifleri ile ilgili önerilerini sunacak.

May 7, 2024 - 15:05
 0  21
Meclis Tarihine Geçecek Bir Girişim Vatandaşın Talebine Göre Kanun Teklifi

AK Parti, kanun teklifi hazırlığında yeni bir dönem başlatmaya hazırlanıyor. Edinilen bilgilere göre, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a yeni bir merkez kurulması teklifinde bulunularak, bu çerçevede vatandaşın hükümetten talep ettiği beklentilere göre kanun teklifi hazırlanacak.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesiyle birlikte kanun teklifleri artık bakanlıklar tarafından değil, milletvekillerince hazırlanırken, daha önce eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop döneminde vekillerin teknik destek alabilmesi için yasama uzmanlarının olduğu bir bölüm kurulmuştu. Yeni anayasa hazırlanmasına yönelik diyalog kapısı yeniden aralanırken, siyaset gündeminde, bu süreçte hem toplumun beklentilerini karşılamak hem de vatandaşın hazırlanan kanun tekliflerine daha çok katkısı olması için Meclis tarihinde ilk kez milletin doğrudan katkı sunabileceği bir merkez kurulması planlanıyor.

Vatandaş Katılımı Artıyor:

  • Vatandaş bu merkeze kanun teklifi olarak hazırlanmasını istediği taleplerini iletecek ya da hazırlanan kanun teklifleri ile ilgili önerilerini sunacak.
  • Bu merkezde çalışan yasama uzmanları da vatandaşın taleplerini veya önerilerini toplayarak belirli başlıklar halinde AK Parti grubuna sunacak.

Hedefler:

  • Parlamentonun etkinliğinin artırılması
  • Halkla doğrudan temas kurularak beklentilerinin karşılanması
  • Her kesimden katılımın sağlanması
  • Toplumun taleplerine dayalı kanun teklifleri hazırlanması

AK Parti Kurmaylarının Söyledikleri:

  • "Akademisyenler, üniversiteler, iş dünyası, işverenler, işçiler, çiftçiler, memuru göndersin. Oradan yasama uzmanlarımız seçsinler, ana başlıklıları belirlesinler. Örneğin, öğretmen atamalarında YÖK’le ilgili beklentileri var, sendikaların özerk yapılarla ilgili beklentileri var. Çiftçilerin, tarım işçilerinin, yargının böyle beklentileri var. Görelim bunu. Siyasi partilerle de bunu paylaşacağız. Topluma rağmen siyaset olabilir mi? ‘Toplumun bizden istediği bu başlıklar var, bir araya gelelim uzlaşalım. Herkes metin hazırlasın çıkalım ortaya’ diyeceğiz."

Bu yeni girişimin Meclis ve kanun yapım süreçlerinde nasıl bir değişim yaratacağı merak konusu.

      AK Parti'nin bu yeni girişimini destekleyenler ve karşı çıkanlar var. Destekleyenler, bu girişimin daha demokratik ve katılımcı bir kanun yapım sürecine yol açacağını savunurken, karşı çıkanlar ise         bunun bürokrasiye yol açabileceğini ve kanun yapım sürecinin uzamasına neden olabileceğini savunuyor.

       Bu girişimin Meclis'te nasıl karşılanacağı ve gelecekte ne gibi değişikliklere yol açacağı zaman gösterecek.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow