Baklava Hamuru Ve Şerbeti Nasıl Yapılır?
En nihayetinde lezzetli bir baklavaya bu tadı veren şeyler yağ ve şekerdir ancak bu malzemeleri sağlıklı bir oranda tutmak da baklavanın lezzetinden çok fazla şey kaybettirmeyecektir.
Bu oranı tutturmak da baklavayı evde yapmakla mümkündür.

Baklava;

Türk mutfağının en önce gelen tatlılarından bir tanesidir. Farklı farklı çeşitleri, farklı farklı insanların gönüllerini fethetmiş durumdadır. Özellikle özel günlerde yemesi daha keyifli hale gelen baklavanın içerdiği yağ ve şeker oranı unutulur gider.

Sadece yaşı ilerlemiş olan bireylerin değil, her yaştan insanın dikkat etmesi gereken bir şeydir, tüketilen baklava miktarı.

Baklavayı evde yapma fikri birçok insanın gözünü korkutur ancak evde baklava hazırlamak küçük tüyolarla işkence haline gelmekten çıkacaktır.

İyi bir baklava hazırlamanın en önemli noktası tariflerdir. İyi bir baklava için hamurun ve şerbetin tarifi iyi tutturulmalıdır. Bunlar başarıldıktan sonra baklavanın kötü bir hal almasının çok da mümkünatı yoktur.

Baklava Hamuru Tarifi Nasıl Yapılır?

Malzemeler

  • 1200 ml su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 200 ml süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yarım çay kaşığı tuz

Hamur hazırlamak için bir yoğurma kabı alınır. Tarifteki bütün un yani 1200 ml( beş su bardağı) un yoğurma kabının içine alınır. Yarım çay bardağı sıvı yağ unun üzerine dökülür. Yağ miktarı kesinlikle yarım çay bardağını geçmemelidir, yarım çay bardağından çok az, az olması sorun yaratmayacaktır.  Ardından yumurta da bu karışıma eklenir.

Karıştırmadan bir su bardağı yoğurt ve bir paket kabartma tozu da yoğurma kabının içine alınır.

Son olarak da bir yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yoğurma kabının içinde buluşturulur. Hamur yoğrulmaya başlanır.

Yavaş yavaş karıştırılan malzemelerin hepsi kuru niteliktedir. Geriye kalan son malzeme yani süt, hamur yoğrulurken yavaş yavaş eklenmelidir. Bu hamurun daha güzel olmasının sağlayacaktır. Hamurun kıvamına göre süt veya un miktarında küçük değişiklikler yapılabilir.

Hiç baklava hamuru yapmamış bir kişi hamurun kıvamını tutturduğunu nasıl anlayabilir? Hamur yoğrulurken, bir süre sonra hiçbir yere yapışmaz hale gelecektir. Yoğurma kabındaki tüm unu ve hamuru toplayacaktır.

Top gibi olacak, hiçbir şeye yapışmayacaktır.

Baklava hamuru hazırlanırken dikkat edilmesi gereken nokta hamurun sürekli yaş halde parlak bir hamur olarak kalmasını sağlamaktır.

Baklava hamurunun kurumasına asla izin verilmemelidir. Top gibi bir hamur elde edildikten sonra temiz bir tahta masa veya mutfak tezgahı üzerinde bastıra bastıra ve kuvvetlice yoğrulur. İleri geri hareketlerle, hamurun kıvamını tam olarak bulması sağlandıktan sonra hamur dinlenmeye alınır.

Bu dinlenme, nemli bir bezin altında yaklaşık on beş dakika sürer. Bu on beş dakikanın ardından hamur açılmak için hazır hale gelecektir. Bunun için hamur küçük parçalara ayrılıp hazır hale getirilir.

Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır?

Şerbetli tatlıların püf noktaları şerbetin kıvamıdır. Şerbet, bir tatlıyı vezir de rezil de edebilecek şeydir. Her şerbet aynı oranlarla hazırlanmaz, aynı sıcaklıkla dökülmez. Özellikle baklava gibi bir tatlıyı yaparken göz ardı edilmemesi gereken şey baklava şerbetinin kıvamıdır.

Baklava şerbeti tarifi şu şekildedir:

  • 200 ml su bardağına göre 3 su bardağı şeker
  • 200 ml su bardağına göre 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon(çok büyük olmamalıdır)
  • 1 çay kaşığının ucuyla tuz (üçte birinden çok olmamalıdır)

Baklava şerbeti ilk kez hazırlanıyorsa, şerbet hazırlanırken başından hiç ayrılmamak her aşamayı izlemek önemlidir.

Baklava şerbeti hazırlanırken tüm malzemeler bir tencereye koyularak ocağa koyulur. Limonun miktarı ve büyüklüğü sizi korkutuyorsa çeyrek limonun suyu bu karışıma eklenebilir. Ancak bu ocaktan olmadan 10-15 dakika önce olmalıdır.

Eğer daha önce denemişseniz ve memnunsanız limon dilimi karışıma atılabilir. İlk dikkat edilmesi gereken şey, şekerin bu karışımın içinde eriyene kadar karıştırılmasıdır.

Şerbet tamamen kaynamaya başladıktan sonra şerbetin altı kısılır. Baklava şerbetinin istenilen kıvama gelmesi için kısık ateşte kaynatılmaya devam edilir. On dakika bu şekilde kaynatıldıktan sonra limon ilave edilmemişse limon suyu ilave edilir ve yaklaşık on dakika daha kaynatılır.

Bu süreler farklılık gösterebilir. En basiti ocakların güçleri farklıdır. Kısıldığı taktirde daha çok ısı veren bir ocakta bu işlemler daha kısa sürecektir. Şerbette dikkat edilmesi gereken nokta şerbetin değişmeye başladığını fark etmektir.

Zamanla baloncuklar daha iri hale gelecek ve şurup kıvamına gelmemek üzere koyulaşacaktır.

Baklava Şerbeti Nasıl Dökülür?

Şerbetli tatlılarda şerbetin ölçüsü, kıvamı farklılık gösterdiği gibi şerbetin nasıl döküleceği de farklılık gösterir. Hatta şerbetli bir tatlıda bu konu asla akıldan çıkarılmamalıdır. Tatlıdan tatlıya değişen bu özellik baklavada için şu şekildedir:

Hazırlanan şerbet kaynatıldıktan sonra kenara alınmalı ve sıcaklığının geçmesi beklenmelidir. Hazırlanan hamur, açılıp pişirildikten sonra soğutulmalıdır.

Yani soğuk tatlıya ılık şerbet dökülmelidir. Bu işin usulü evde bu şekildedir. Videolarda izlenen, profesyonel mutfaklarda hazırlanan baklavalarda pişirme farklı olduğu için pişirilen hamur da şerbet de sıcak haldedir.

Hatta şerbet döküldüğünde tepside kaynar. Bu görüntü herkesin iştahını açar ve evde yapıldığında da aynısı olacak sanılır.

Ancak evde bu şekilde yapılırsa pişirilen hamur bir anda tekrar hamurlaşır. Baklavanın katları birbirine yapışır ve baklava denince akla gelen o çıtırtı kaybolur.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)


Bunlarıda görmek isteyebilirsin!

Yorumlar

https://www.ciktimi.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Bunun için ilk yorumu yazın!