Sürekli Uyku Hali Neden Kaynaklanır?
Uyku bedenin ve zihnin dinlenmesi için her yaştaki birey için oldukça önemlidir. Gerekli uyku süresi 8 saat olarak bilinse de bu süre çocuklarda 9, yaşlılarda ise 6 ile 7 saat arasında değişebilir. Uyku süresi kadar kaliteli uyku da önemlidir.

Gece boyunca sürekli uyanan bir kişi 10 saat de uyusa uykusunu tam olarak alamayabilir. Bazı kişiler sürekli uyku halinden ve yorgunluktan şikayetçidir. Böyle bir sorun yaşayanlar sürekli uyku hali halsizlik neyin belirtisi diye merak edebilirler.

Kişinin yaşam kalitesini ve iş verimini olumsuz etkileyen bu sorunun birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerin tespit edilmesi ise sorunun çözümü açısından son derece önemlidir.

Sürekli uyku hali, kişide uyku bozukluğu olduğunun bir göstergesidir. Sabahları yorgun uyanma, gün içinde aşırı uyku uyuma isteği, sürekli esneme, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren uyku bozukluğunun dışında bazı hastalıklarda sürekli uyku haline sebep olabilir. Bu sorunun başlıca nedenleri arasında; kişinin uykuya yeterli zaman ayıramaması, uyku apnesi ve narkolepsi gelmektedir.

Çalışma şartları nedeni ile düzenli ve kaliteli uyku uyuyamayan kişilerde sürekli uyku hali görülebilir. Özellikle vardiyalı çalışan kişilerde ve ek iş yapanlarda bu soruna sıkça rastlanmaktadır. Kişi yeterli sürede uyuyamadığı için ertesi gün kendini yorun ve halsiz hisseder. 

Bunun yanı sıra gün içinde sürekli uyuma isteği de oluşabilir. Uyku apnesi de sürekli uyku hali sebepleri arasında yer almaktadır. Bu tür bir problem yaşayan kişiler gece boyunca kesik ve kalitesiz uyku uyudukları için ertesi gün sürekli uyku hali meydana gelebilir. Uyku apnesi sürekli uyku hali dışında başka sağlık sorunlarına da neden olabileceği için bu durumdaki kişilerin bir an önce tedavi olması gerekmektedir.

Narkolepsi adı verilen bir hastalığın da sürekli uyku haline neden olduğu bilinmektedir. Bu tür rahatsızlığı olanlar gün içinde çevrelerinde bir uyaranın olmadığı zamanlarda farkına varmadan oturdukları yerde uyuyakalırlar. 

Dakikalar ya da saatler süren uyku ataklarının yanında neşe, korku, üzüntü gibi ani duygusal tepkiler sonucunda da ani bir güçsüzlük hissedilir ve kişi düşer. Uykunun başında ya da sonunda halisünasyonlar görülür ve bu hastalar gece sık sık uykudan uyanırlar.

Huzursuz bacak sendromu olan kişiler de gece kaliteli bir uyku uyuyamayabilirler. Gece iyi uyuyamadıkları için de ertesi gün sabah sürekli uyku halinde olabilirler. İnsomni diğer adı ile uykusuzluk sorunu olan kişilerde de sürekli uyku uyuma isteği olabilir.

Uykusuzluk çeken kişiler uykuya dalarken ya da uyurken zorluk çektikleri için kaliteli bir uyku uyuma şansları yoktur. Vücutta vitamin eksikliği olduğu zaman da sürekli uyku ve halsizlik görülebilir. Bu konuda gerekli tedbiri almak için sürekli uyku hali hangi vitamin eksikliği nedeni ile olur bunu bilmek gerekir. Vücutta demir ve B12 vitamini eksikliği olması halinde uyku bozukluğu ve halsizlik gibi durumlar meydana gelebilir.

Kronik gece ağrısı çekenlerde, kan sodyum seviyesinde artış ya da yükselme olanlarda, kan kalsiyum yükselmesi durumunda da sürekli uykuma isteği meydana gelebilir. Hipotiroid rahatsızlığı olan kişilerde de sürekli yorgunluk ve uyku hali sıkça görülmektedir.

Depresyon, MS, epilepsi ve parkinson gibi hastalıklar, aşırı kilo ve alkol kullanımı da bu rahatsızlığın başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır. Bazı ilaçların yan etkisi olarak da kişi de sürekli uyku hali meydana gelebilir. Bu saydığımız nedenlerden hiçbiri olmadan da genetik etkenlere bağlı olarak bu sorun meydana gelebilir.

Sürekli uyku hali neden olur? sorusunun cevaplarını bu yazımızda sizlerle paylaştık. Sürekli uykusuzluk ve halsizlik bazı hastalıkların da habercisi olabileceği için bu tür problem yaşayanların konu hakkında bir doktora danışmaları gerekmektedir.

ÇIKTI MI?, Türkiye'nin güncel olaylar ve bilgilerle ilgilenen herkesin tek durak noktasıdır. 2016 yılında kurulan sitemiz, günlük yaşantınızı etkileyen önemli olaylar ve gelişmeler hakkında en güncel ve doğru bilgilere ulaşmanızı amaçlamaktadır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)


Bunlarıda görmek isteyebilirsin!

Yorumlar

https://www.ciktimi.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Bunun için ilk yorumu yazın!