Ağız Kokusunun Nedenleri Ve Tedavisi
Ağız kokusu, çevreyi oldukça rahatsız eden ve oldukça yaygın sosyal bir problemdir.
Ağız kokusu nedeni ile içe kapanan ve psikolojik problemler yaşayan birçok kişi bulunmaktadır.
Bu makalemizde ağız kokusu sıkıntısı yaşayanları bu sorunlarından kurtaracak bilgiler vereceğiz.

Öncelik Olarak;

Ağız kokusunun sebepleri bilinmelidir. Sebebine göre uygulanan tedaviler olumlu sonuç verecektir. Ağız kokusunun sebeplerine göre pratik çözümleri de bulunmaktadır.

Bu yüzden ağız kokusunun sebepleri araştırılmalı ve uygun yöntemlerle ortadan kaldırılmalıdır.

Ağız Kokusunun Sebepleri;

Ağız kokusunun sebepleri fiziksel ya da patalojik nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Fiziksel kaynaklı ağız kokuları genellikle herkeste özellikle sabahları görülmektedir. Sindirim kanalında biriken gazlar kötü kokuya neden olabileceği gibi, dil sırtında üreyen bakterilerden, dişlerin arasında kalan yiyecek artıklarından olmaktadır.

Ağız kokusunun sebepleri arasında soğan, sarımsak gibi bazı gıdaların tüketimi de bulunmaktadır. Bazen dişleri fırçalamak yetmez. Çünkü bu tür gıdaların kana karışımı ile koku akciğerlerden solunum yolu ile dışarı atılmaktadır. Fizyolojik bir durumdur.

Ağız kokusunun sebepleri fizyolojik ise karanfil çiğnemek, diş ipi kullanmak, sakız çiğnemek, yemeklerden sonra dişleri fırçalamak, yatmadan önce gargara yapmak kokuyu ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca karanfil, tarçın, ıhlamur gibi bitki çayları da ağız kokusunu gidermekte oldukça faydalıdır.

Aç kalmak ağız kokusuna neden olmaktadır. Bunun nedeni tükürük miktarının açken az olmasıdır. Bol su tüketmek de ağız kokusunu önlemektedir.

Ağız kokusunun sebepleri patalojik ise yani bir hastalıktan kaynaklanıyorsa öncelikle o hastalığın ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Patalojik kaynaklı Ağız kokusunun sebepleri arasında diş ve dişeti hastalıkları, mide ve sindirim sistemi hastalıkları, sinüs ve akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, metabolizma bozuklukları gelmektedir.

Ağız kokusunun sebeplerini ortadan kaldırmanın yanı sıra bazı pratik yöntemlerde bulunmaktadır. Örneğin yoğurt tüketmek mide şikayeti olan kişilerde mide de helikobakter pilorinin çoğalmasını azalttır.

Kokuda ortadan kalkmış olur. Ancak Helikobakter Pilori enfeksiyonuna bağlı gastrit ve reflü mutlaka tedavi edilmelidir.

Ağız Kokusunun Tedavisi;

Diş ve ağız rahatsızlıklarından kaynaklanan ağız kokularında tarçın ve karanfil oldukça faydalıdır. Ağızda türeyen bakterilerden tarçın çiğneyerek ya da tarçınlı içecek tüketerek kurtulmak mümkündür.

Ağız kokusunun sebepleri ne olursa olsun bol ve sık su tüketmek en etkili yöntemdir.

Ağız kokusuna sahip kişiler ağız kokusunun sebeplerini ortadan kaldırmanın yanı sıra sorunu geçici olarak ortadan kaldıran bitkisel formüllerden faydalanılabilir. Adaçayı ile gargara yapmak ve maydanoz çiğnemek 5 -6 saat ağız kokusunu gidermektedir.

Ağır kokusu giderici bitkisel adaçayı gargarası:  2 Yemek Kaşığı Ada Çayı, 1 Kaşık Limon Yağı veya Sirkesi, Limon kabuğu, 2 Damla kadar Lavanta yağı, 1 Litre Kaynamış Su

1 litre suyun içine 2 yemek kaşığı ada çayı, 1 kaşık limon yağı veya sirkesi,2 damla lavanta yağı ve 1 limon kabuğu rendesi ilave edilir. Karıştırılır ve demlenmeye bırakılır. Gün içinde bu gargayı uygulamak Ağız kokusunun sebepleri ne olursa olsun iyi gelmektedir.

Yemeklerden sonra maydanoz çiğnemek ağız kokusunu gidermektedir. Yapısında ki zengin klorofil sayesinde hem nefes açar hem de nefesin kötü kokmasını engeller.

Kaynamış olan iki su bardağı suya üç çay kaşığı nane ekleyerek 15 dakika demlendirmek ve gün içinde bu çayı tüketmek de ağız kokusuna iyi gelmektedir.

Ağız kokusunun sebepleri her ne nedenden kaynaklanıyorsa önce o sorun ortadan kaldırılmalıdır. Bahsettiğimiz çözümler geçici olarak sorunu ortadan kaldırmaktadır. Bu yüzden ağız kokusunun sebepleri doğru saptanmalı ve tedavi edilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)


Bunlarıda görmek isteyebilirsin!

Yorumlar

https://www.ciktimi.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Bunun için ilk yorumu yazın!