Hamilelikte Şeker Yüklemesi İle İlgili Bilgiler
Hamilelikte şeker yüklemesi, bu özel dönemde var olan şeker hastalığının belirlenmesi için yapılır.
Normalde şeker hastası olmayan ancak şeker hastalığına yatkınlığı olan anne adayları, gebelikte şeker hastalığı yaşayabilir.
Yakın akrabalarında şeker hastalığı olan ya da fazla kilolu olan anne adaylarında bu dönemde hamileliğe bağlı şeker hastalığı görülme olasılığı yüksektir.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi, Şeker Testleri

Hamilelik döneminde anne adayının ve bebeğinin sağlığı için bazı özel testler yapılması gerekir. Bu özel testler arasında en fazla bilineni, şeker yükleme testidir.

Şeker yükleme testi konusunda zaman hamilelikte şeker yüklemesi zararlı mı sorusu gündeme geliyor. Şeker yüklemesinin zararlı olduğu konusunda görüşler, annelere verilen şekerli sudaki şeker oranının bebek için zararlı olabileceği noktasındadır.

Ancak gebelikte şeker hastalığı durumunda annenin ya da bebeğin göreceği zarar daha fazla olabileceği için mutlaka şeker yüklemesi yapılması gerekir.

Hamilelikte şeker yüklemesi neden yapılır annelerin merak ettikleri bir diğer konudur. Şeker yüklemesi, diyabet hastalığına yatkın olan kişilerin hamilelikte şeker hastalığı olup olmadığı konusunda bilgi edinilmesi için yapılan bir testtir.

Gebeliğin 24-28 haftaları arasında yapılır. Bu haftalar arasında doktorları anne adaylarına test hakkında bilgi verip uygulanmasını istemesi gerekir.

Hamilelikte şeker yüklemesi nasıl yapılır: Hamilelikte şeker yüklemesi için ilk olarak anne adayından belirli miktarda kan alınır.

Daha sonra şekerli bir içecek verilir. Bu şekerli içecekte yaklaşık olarak 50 gram oranında glikoz vardır. Glikozun alınmasının ardından kana karışması için 1 saat beklenir. Süre sonunda yeniden anneden kan alınır. Alınan her iki kandaki değerler incelenir.

Test sonucuna göre kandaki glikoz oranı 140 mg/dl altında olursa, anne adayında gebelik şekeri olmadığı anlamına gelir.

Eğer bu değer yüksek bir değerse ikinci testin yapılması gerekir. 100 gram şeker yüklemesi yapılan test için 3 saat sonrasında kan alınması ve yeniden ölçülmesi gerekir. Bu her iki testin sonucuna göre alınan veriler ile hamile bayanda şeker hastalığı olup olmadığına karar verilir.

Hamilelikte şeker yüklemesi ne zaman yapılır, sorusu kadar hamilelikte gebelik şekeri yüksek olabilecek anne adaylarına da kısaca değinmek istiyoruz.

Hamilelikte şeker yüksekliği riski olan anne adayları şu şekildedir.

  • Önceden ölü doğum yapan ya da birden fazla düşük yapan anne adayları
  • Anomalisi olan bebek doğuran ya da kilosu 4 kilodan daha fazla olan bebek doğurmuş olan anne adayları
  • Ailesinde birinci derece akrabalarda şeker hastalığı olan anne adayları
  • Gebelik döneminde fazla kilo alan anne adayları
  • Gebelikten önce de kilolu olan anne adayları
  • Normalde şeker hastalığı olan hamileler
  • 35 yaşından sonra hamile kalan anne adayları, risk altındadır.

Yukarıdaki maddelerden biri ya da bir kaçı size uygunsa gebelikte mutlaka glikoz yüklemesi yapılması gerekir.

Glikoz yüklemesi sonrasında kandaki şeker oranı yüksekse anne adayına bu seviyenin düşürülmesi için özel diyet uygulaması verilir.

Glikozun yükseklik seviyesine göre bebeğin beslenmesine zarar vermeyecek şekilde doktor tarafından özel olarak hazırlanan diyet listesine hamilelerin birebir uyması zorunludur.

Bu diyetler ile kan şekeri seviyesi dengelenerek sağlıklı bir gebelik geçirilmesi sağlanır.

Hamilelik döneminde ortaya çıkan şeker hastalığı ileri seviyede değilse doğumdan sonra kendiliğinden iyileşir. Ancak ileri seviyede ise ya da hamilelik öncesinde de anne adayında şeker hastalığına yatkınlık varsa kalıcı olabilir.

Bu durumda anneler bebeklerini emzirdikleri dönem boyunca emziren anneler için uygulanan tedavilerden destek almalıdır.

Emzirme dönemi sonrasında ise normal şekilde diyabet tedavisine devam edilebilir. Şeker hastalığı gebelikte zamanında fark edilmediğinde düşüklere ya da bebeklerin sağlıksız doğmalarına neden olabilir.

Bunun için şeker yüklemesi yapılması ve zamanında tedbir alarak diyabet tedavisine başlanması gerekir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)


Bunlarıda görmek isteyebilirsin!

Yorumlar

https://www.ciktimi.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Bunun için ilk yorumu yazın!