Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Hamilelikte beslenme önemlidir ve anne adaylarının sağlıklı kilo alımı için dengeli beslenmeleri gerekir. Fazla yemek yemek yerine, bebeğin gelişimini destekleyecek gıdalara odaklanmalıdırlar.
Hamilelik süresince düzenli doktor kontrolü ve önerilere uyum, anne adayının kilo alımının normal seviyede olup olmadığını takip etmek açısından önemlidir.

Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte beslenme sadece anne adayının fazla kilo almaması için değil bebeğin sağlıklı gelişimi bakımından da son derece önemlidir.

Hamileler sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmeliler. Bu dönemde tek taraflı beslenmek bazı problemlere neden olabileceği için bilinçli davranılması gerekir. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerden yeteri kadar alınması gerekir.

Bebeğin sağlıklı gelişimi ve anne adayının rahat bir hamilelik yaşaması için hamilelikte beslenme hafta hafta düzenlenebilir. Aylara ve bebeğin gelişimine göre bazı gıdalara ağırlık verilebilir. İlk 3 ay bebeğin gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir.

Bebeğin beyin gelişimi için folik asit tüketimine özen gösterilmeli sardalya, alabalık, uskumru ve somon gibi balıklar tüketilmelidir.

Ceviz, ıspanak, brokoli, mercimek, semiz otu ve portakal suyu da bu dönemde faydalı olabilecek gıdalar arasındadır. Bu 3 aylık süre bebeğin iskelet gelişimi açısından da önemlidir. Bu nedenle anne adayları kalsiyum ve demir tüketimine de özen göstermelidir.

Bu yönden zengin olan meyve, yoğurt ve süt gibi gıdalara ağırlık verilebilir. Hamilelikte hafta hafta beslenme konusunda ilk aylar kadar ilerleyen dönemler de oldukça önemlidir. Bebeğin beyin, göz ve sinir gelişimi açısından folik asit tüketimine devam edilmelidir.

Demir bakımından en zengin olan gıdalardan birisi olan et de bu dönemde hamilelerin tüketmesi gereken gıdalar arasında bulunmaktadır.

Hamilelikte beslenme denince anne adaylarının merak ettiği konulardan birisi de diyet yapıp yapamayacaklarıdır.

Anne adaylarının sağlıklı ve dengeli beslenmeleri gerektiği için diyet yapmaları uygun değildir fakat aşırı kilo almamak için bazı tedbirlere baş vurulabilir. Aşırı yağlı yiyecekler, besleyici değeri olmayan atıştırmalıklar, hamur işi, aşırı tuzlu ve baharatlı yiyecekler ve şerbetli tatlılar tüketilmemelidir.

Günde 3 öğün yerine 6 öğün beslenmeleri de hamilelerin az fakat sık yemelerini sağlar. Bu şekilde aç kalmadan ve aşırı kalori almadan sağlıklı bir şekilde beslenmek mümkündür.

Hamile bayanlar meyve ve sebze gibi sağlıklı gıdaların tüketimine ağırlık vermeli ve bol bol su içmeliler. Çay, kahve ve kola gibi kafein içeren içecekler ve alkolden uzak durmaları gerekmektedir. Anne adaylarının gerekli proteini almaları açısından et ve süt ürünleri tüketimi de önemlidir.

Bebeğin beyin gelişimi açısından önemli olan omega 3’ün alınması için haftada 1 gün balık ve günde 1 tane ceviz tüketmek faydalı olabilir.

Hamilelerin uzak durması gereken gıdalar arasında çiğ et, çiğ köfte, iyi pişmemiş sucuk ve yumurta, mayonez ve pastörize edilmemiş süt ilk sıralarda yer almaktadır.

Konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için, hamilelikte beslenme programı ile ilgili örnek bir beslenme listesini aşağıda paylaşıyoruz.

Hamilelikte Örnek Beslenme

Sabah kahvaltısı: 2 ince dilim ekmek, 5 tane zeytin ( bunun yerine 1 tatlı kaşığı tereyağı da olabilir. ), 2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir ve 1 su bardağı mevsim meyveleri ile hazırlanmış taze meyve suyu.

Öğle yemeği: 1 porsiyon etli kuru fasulye, 1 porsiyon bulgur pilavı, 1 kase yoğurt ve salata.

Ara Öğün: 1 su bardağı süt, tercihe bağlı olarak 1 porsiyon meyve veya 1 ince dilimlenmiş ekmek.

Akşam Yemeği: 1 porsiyon tarhana çorbası, 3 köfte miktarı et, balık veya tavuk, 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği ya da salata ve 1 ince ekmek dilimi.

Yatmadan önce: 2 porsiyon taze mevsim meyvesi.

Paylaşmış olduğumuz bu hamileler için beslenme listesi sadece konu hakkında bilgi vermek amaçlıdır. Bu konudaki en doğru bilgileri doktorunuzdan alabileceğinizi unutmayın.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)


Bunlarıda görmek isteyebilirsin!

Yorumlar

https://www.ciktimi.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Bunun için ilk yorumu yazın!