EKONOMİ
Kredi ve kredi kartı taksit kullanımı yönetmeliği çıktı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından, tüketici kredilerinin vadesini 36 ay olarak belirledi. Ayrıca kredi kartında taksit sayısına 12 ay sınırı getirdi.

Ekonomideki istikrarın güçlendirilmesi ve makro ekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi kapsamında kredi kartı taksit sayısı ve ihtiyaç kredileri vade sınırlarına ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmasını içeren taslaklar hazırlandı.
Buna göre kredi kartına taksit sayılarındaki değişiklik şu şekilde…
“Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişiklik kapsamında, mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 aydan 12 aya çıkarıldı. Kuyum harcamalarında ise daha önce 4 ay olarak belirlenen taksitlendirme süresi sıfıra düşürüldü.
Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik
Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemez. Bu süre elektronik eşya alımlarında üç ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık ve konaklama ile ilgili harcamalarda altı ay, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde 9 ay olarak uygulanır.
Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyum, telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve, yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.
“Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik” ile “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik”lerinde yapılan değişiklik kapsamında ise kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 100 bin liradan 120 bin liraya çıkarıldı.
Tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 120 bin lira ve altında olanlar için yüzde 70’i aşamaz. Bu oran, nihai fatura değeri 120 bin lirayı aşan binek araçlarda, bedelin 120 bin liraya kadar olan kısmı için yüzde 70, 120 bin liranın üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak uygulanır. İkinci el binek araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınır.
Konut edinmeleri ve konut tadilatı kapsamında konutun bütünleyici parçası niteliğini haiz olacak şekilde mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler ve eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi 48 ayı, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 12 ayı aşamaz.
-
KANUN5 sene ago
MHP’nin af teklifinden 163 bin kişi yararlanacak
-
KİM MİLYONER OLMAK İSTER5 sene ago
Atv Kim Milyoner Olmak İster yarışması hakkında detaylı bilgiler
-
KİM MİLYONER OLMAK İSTER5 sene ago
Atv yarışması Kim Milyoner Olmak İster hangi günler, saat kaçta
-
KİM MİLYONER OLMAK İSTER5 sene ago
Kim milyoner olmak ister 4 Ağustos 2018 Yarışmacıları
-
KİM MİLYONER OLMAK İSTER3 sene ago
1 Milyonluk Soru Ne? Kim Milyoner olmak ister 1 milyonluk soru soruldu.
-
KİM MİLYONER OLMAK İSTER5 sene ago
Kim milyoner olmak ister 28 Temmuz 2018 Yarışmacıları
-
KİM MİLYONER OLMAK İSTER5 sene ago
Kim milyoner olmak ister 30 Temmuz 2018 Yarışmacıları
-
MİLLİ PİYANGO4 sene ago
Yılbaşı biletleri satışa çıktımı