"Hamileler için Kritik Uyarı: Bebeğin Zeka Gelişimi İçin İyotlu Tuz Kullanın!"
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Örün, gebelik ve emzirme döneminde oluşan iyot eksikliğinin, bebekte zihinsel gerilik ve hipotiroidi gibi önemli sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtti.

1. İyotsuz Tuz Kullanımı Zeka Geriliğine Yol Açabilir

İyotlu tuzun önemine vurgu yapan Prof. Dr. Emel Örün, bir erişkinin günlük tüketmesi gereken iyotlu tuz miktarının bir silme tatlı kaşığı olduğunu söyledi. Hamilelerin hem kendi sağlıklarını hem de doğacak bebeklerinin sağlıklarını korumak için yeterli miktarda tuz ve iyottan zengin besinler tüketmeleri gerektiğini belirtti.

2. İyot Eksikliği Nedeniyle Doğabilecek Sağlık Problemleri

Prof. Dr. Örün, özellikle hamilelik ve emzirme döneminde yeterli iyot alımının önemine dikkat çekti. İyot eksikliğinin, bebekte zihinsel gerilik ve hipotiroidiye, hatta anne karnında bebeklerin kaybedilmesine, ölü doğumlara ve düşüklere neden olabileceğini ifade etti.

3. Türkiye'de İyotlu Tuz Kullanımı ve İyot Eksikliği Önleme

Türkiye'de 1994'ten bu yana sofralarda kullanılan tuzun iyotlandığını belirten Örün, yeterli miktarda iyotlu tuz kullanımıyla iyot eksikliğine bağlı hastalıkların önlenebileceğini vurguladı.

4. Günlük İyot Tüketim Miktarları

Prof. Dr. Örün, tuzun yanı sıra deniz ve deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, kuru fasulye ile muz, çilek gibi meyvelerin iyottan zengin besinler olduğunu belirtti. Gebelik döneminde alınması gereken günlük iyot ihtiyacının ise 200-300 mikrogram olarak belirlendiğini açıkladı.

5. İyot Eksikliği Sonucu Doğan Bebeklerin Durumu

İyot eksikliğiyle doğan bebeklerde zihinsel yetersizlikler, büyüme geriliği, yürüme, konuşma gibi motor becerilerinde gecikmeler, işitme azlığı gibi gelişimsel ve geri dönüşsüz sorunlarla karşılaşılabldığını belirten Örün, bebeklerde iyot eksikliğinin tiroit bezinin az çalışması olarak bilinen hipotiroidine yol açtığını açıkladı. Bu durumdaki bebeklerin tiroit hormonu takviyesiyle tedavi edilebildiğini ifade etti.

6. Doğum Sonrası İyot Eksikliği Taraması

Prof. Dr. Örün, doğumdan sonra yapılan topuk kanı taramalarında hipotiroidinin de tarandığına ve iyot eksikliğinin bu şekilde saptanabildiğine dikkat çekti. İlerleyen dönemde kaba sesli ağlama, başlarının vücutlarına göre büyük olması, bıngıldaklarının geniş olması, göz kapaklarında şişlik gibi belirtilerle bebeklerin doktora başvurduğunu belirtti.

Sonuç olarak, Prof. Dr. Emel Örün'un açıklamaları, hamilelerin ve emziren annelerin iyotlu tuz tüketimine önem vermeleri gerektiğini gösteriyor. Yeterli iyot alımı, hem annenin hem de bebeklerin sağlığını korumak ve bebeklerde olası zihinsel gerilik ve diğer sağlık problemlerini önlemek için kritik öneme sahip.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)


Bunlarıda görmek isteyebilirsin!

Yorumlar

https://www.ciktimi.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Bunun için ilk yorumu yazın!