Melisa Çiçeği'nin Bakımı Nasıl Yapılır?
Parfüm çiçeği olarak da bilinir. Melisa dört mevsim yeşil kalabilen, boyu dört metreye kadar uzayabilen bir çalıdır. Yaz aylarında çiçek açmaya başlayan Melisa Çiçeği etrafa hoş koku yayması ile bilinir. Akşam saatleri etrafa yaydığı koku da daha da artar.
Bahçede yetiştirilmek için ideal bir bitki olan Melisa uygun şartlar oluşturulduğu takdirde evde de yetiştirilebilir. Melisa bakımı diğer tüm çiçeklerde olduğu gibi özveri ve sorumluluk ister.

Melisa Çiçeği Nasıl Yetiştirilir ?

Bahçede yetiştirmeye daha uygun olduğu halde evinizde saksı içerisinde de yetiştirme imkanınız vardır. Soğuk havalara dayanıklı olsa da ülkemizde Ege ve Akdeniz kıyılarında daha çok yetiştirilir. Eksi beş dereceye kadar dayanabilir. Evde yetiştirmek ve melisa çiçek bakımı için;

  • Güneşlenme
  • Toprak ve saksı
  • Gübreleme
  • Sulama
  • Sıcaklık
  • Budama

Gibi etkenlerin uygun olarak sağlanması gerekir. Bu maddeler hakkında daha detaylı bilgiler vermek gerekirse bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

Güneşlenme : Tüm yeşil bitkilerde olduğu gibi Melisa çiçeği için de güneş çok büyük önem arz etmektedir. Günde en az dört saat doğrudan güneş ışığını görmesi gerekir. Aksi durumda çiçek açması pek mümkün olmayıp yaprak dökebilir. Genellikle evlerde yetiştirilen Melisa çiçeğinin çiçek açmama sorunu yetersiz güneşlenmeden kaynaklanır.

Toprak ve Saksı : Melisa çiçeği yetiştirirken dikkat edilmesi gerek diğer bir hususta toprak seçimidir. Marketlerde satılan topraklar pek yeterli olmaz. Humuslu ve Kumlu topraklarda yetiştirilmesi daha uygundur. Ayrıca Melisa çiçeği nötr ( pH 6.6-7.5 ) topraklarda daha sağlıklı gelişim gösterir.

Saksı konusunda ise köklerin rahatça sığabileceği saksılar tercih edilmeli. İlk başlarda büyük saksılar kullanmak kökleri için olumsuz sonuçlar ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Kullanacağımız saksı Melisa çiçeğinin gelişimi ile doğru orantılı olmalı saksı değişimi yapılmalı.

Gübreleme : Melisa çiçeğinin gelişimi açısından en uygun gübre, deniz mahsullerinden veya balıktan yapılmış olan özel bitki gübreleridir. İki hafta da bir gübre verilmesi uygundur.

Melisa çiçeği için uygun olan bir diğer gübre ise Açelya gibi asitli toprak isteyen bitkiler için olan özel gübredir.

Aynı şekilde iki hafta da bir verilmesi uygundur. Bu tür özel gübrelerden bulamazsanız, ev için genel amaçlı gübreleri her üç sulamada bir kullanabilirsiniz.

Eğer Melisa çiçeğini bahçenizde yetiştirecekseniz, koyun veya keçi gübresini ilkbahar başında, yaz başında ve yaz sonunda asitli kompost ile birlikte kullanabilirsiniz.

Sulama : Melisa Çiçeğinin bulunduğu toprağın üst kısmı çok kurursa bol su verebilirsiniz. Fazla sulama diğer bitkilerde olduğu gibi Melisa çiçeğinde de sorunlara yol açar.

Eğer kullanacağınız su kireçli ise temiz bir kabın içerisinde iki veya üç bekletip kireç tortullarının dibe çökmesini sağlayın. Daha sonra temizlenen suyu sarsmadan özenli bir şekilde kullanın.

Sıcaklık : Sıcaklık gerektiren tropikal bir bitki olan Melisa çiçeği eksi beş dereceye kadar dayanabilir. Eksi 10 derece gibi soğuk bir havada donar. Ama İlkbaharda tekrar filizlenir.

Budama : Kış sonunda güçsüz gördüğünüz tüm dallarını dipten kesin. En güçlü ve uzun dallarını ise kısaltın. Yaz boyunca kuruyan ve solan çiçeklerini budayın, bu sayede yeni çiçekler açarak sürekli taze kalır.

Melisa Çiçeği Ne Zaman Açar ?

Yaz başında çiçek vermeye başlar. Donma veya solma gibi durumlarda çiçek öldü sanmayın çünkü ilkbahar aylarında kökünden tekrar filizlenir.

Aşırı büyüme sorunu ile karşılaşabileceğiniz Melisa çiçeğinde, eğer güneş yeteri kadar fazla ise üst kısımlardan budama yapabilirsiniz. Yanlara doğru uzayıp çiçek verecektir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)


Bunlarıda görmek isteyebilirsin!

Yorumlar

https://www.ciktimi.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Bunun için ilk yorumu yazın!